Beyşehir Gölü, Türkiye'nin üçüncü büyük gölü, güney ve batısında Toros Dağları, doğusunda volkanik bir oluşum olan Erenler Dağı, güneydoğu kuzeybatı yönünde ise Anamas Dağı ve Sultan Dağları ile çevrili tektonik bir çökeltide yer almaktadır.
Suları tatlı olup, derinliği en çok 10 m civarındadır. Çevresi, yüksekliği 2.000 metreyi aşan dağlarla çevrilidir. Deniz seviyesinden yüksekliği ise 1.115 metredir. Fazla gelen sular, yapılan bir kanalla doğrudan Çarşamba Suyu'na verilir. Beyşehir Gölü, halk arasında “Uluarık” olarak adlandırılan ve kaynaklarda Beyşehir (Çarşamba) Çayı ismi verilen gideğeni vasıtasıyla güneydoğu doğrultusunda yaklaşık 60 km kat ederek Suğla (Karaviran) Gölü’ne karışmaktadır. Konya Ovasının sulanması için Beyşehir kazası yanında büyük bir düzenleyici yapılmıştır.
Gölün tabanı neojen göl tortularıyla doludur. Gölün bir özelliği de içinde pek çok adanın bulunmasıdır. Bunlardan bazıları; İğdeli, Akburun, Kızkulesi, Mada, Yılanlı, Külbent adalarıdır. Gölde bol miktarda Sazan Balığı, Aynalı Sazan, Turna, Levrek, Kadife Balığı vardır. Beyşehir Gölü Milli Parkı kapsamında koruma altındadır. Göl civarında çok miktarda Yaban Domuzu sürüler halinde bulunur.
KONYA
- Hz. Mevlana
- Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi
- Şems-İ Tebrizî Camii ve Türbesi
- Selimiye Camii
- Mevlana Müzesi
- Meke Krater Gölü
- Çatalhöyük
- Tınaztepe Mağarası
- Alâeddin Camii
- Sırçalı Medrese
- Eşrefoğlu Camii
- Nasreddin Hoca Türbesi
- Karatay Medresesi
- İnce Minare Müzesi
- Beyşehir Gölü
- Sille
- Eflatunpınar Anıtı
- Kubadabad Sarayı
- Aziziye Camii
- Kapu Camii
- İplikçi Camii
- Şerafettin Camii